Saaristolaismuseosta löytyi Juho Kajanderin taltioima, Kaunissaaressa 1800-luvulla pelattu Pleuna-peli. Pleuna-nimi tarkoittaa Plevnaa (nyk. Pleven), kaupunkia Bulgariassa, joka osana Turkin sotaa piiritettiin 1877. Tapahtumasta kerrottiin paljon Suomen uutisissa. Myös Finlaysonin entinen kutomosali Tampereella on nimetty Plevnan taistelun mukaan. Pelilaudassa olevat tekstit “Kurko”, “Osmanpasha” ja “Kopeler” tai “Kopelev” voisivat tarkoittaa mukana olleita sotamarsalkka Josif Gurkoa, marsalkka Osman paššaa ja kenraali Mihail Skobelevia. Pelissä siis mahdollisesti pelataan Plevnan piiritystä.

Pleuna-pelin esikuva Plevna-peli on talletettu Kansalliskirjaston Brummeriana-kokoelmaan. Plevnan julkaisi C. A. Fontell -yhtiö 1877. Plevnan sääntöjä ei ole säilynyt, mutta sitä pelataan ehkä kuten kuin samaan kokoelmaan kuuluvaa Belägrings-speletiä (suom. Piirityspeli): https://www.doria.fi/handle/10024/160671

Dmitriev_003
Plevnan viimeinen taistelu 28.11.1877, Nikolai Dmitriev-Orenburgskin maalaus vuodelta 1889.
Kuvat: Saaristolaismuseo ja Wikimedia Commons.